07 March 2014

Bagaimana Menyimpan Stok EBM

EBM yang dipam di pejabat boleh disimpan di chiller antara 3 hingga 5 hari. Jadi, hari ke-6,EBM ini wajib dibekukan sebagai stok.Ketahanan stok EBM yang dibekukan bergantung kepada jenis peti sejuk yang digunakan untuk penyimpanan. Oleh itu, stok EBM mesti digunakan mengikut tempoh di bawah:

1. Peti sejuk 1 pintu - 2 minggu
2. Peti sejuk 2 pintu - 3 bulan
3. Deep freezer - 6 bulan

Tempoh ini berbeza mengikut jenis peti sejuk disebabkan setiap setiap peti sejuk mempunyai keupayaan kawalan suhu yang berbeza. Tempoh peti sejuk 1 pintu paling pendek jangka hayat ketahanan EBM disebabkan setiap kali membuka pintu pet sejuk, suhu dalam peti ais akan turut terganggu.


Cara Penyimpanan

1. Tentukan bekas yang digunakan. Saya menggunakan plastic storage liner sebab lebih menjimatkan ruang.

2. Tentukan berapa oz untuk setiap stok.
Stok perlu dibekukan mengikut jumlah oz yang bayi minum bagi setiap sesi. Ini penting supaya memudahkan proses untuk menyediakan stok EBM ke rumah pengasuh nanti.

Sekarang saya tetapkan Hana minum 3.5oz setiap kali, jadi saya bekukan EBM 3.5oz juga untuk setiap stok. Ada juga stok yang tak cukup 3.5oz, saya simpan mengikut jumlah oz yang ada.

Bagaimana cara saya tentukan jumlah oz setiap kali minum?

Saya menggunakan proses cuba-jaya. Saya mula bekalkan Hana dengan 2oz. Kemudian, saya naikkan menjadi 2.5oz. Saya naikkan menjadi 3oz setelah pengasuh bagitahu nampak macam tak cukup satu botol sekali minum. Apa yang saya buat, saya akan naikkan jumlah oz untuk 2 atau 3 botol untuk 1 hingga 2 minggu. Bila dah stabil, baru saya naikkan jumlah oz untuk semua botol.


3. Tulis tarikh dan jumlah oz di bahagian atas storage liner. Potong bahagian atas storage liner mengikut tanda yang telah ditentukan.4. Isikan EBM ke dalam storage liner.

Kadang-kadang ada EBM yang penuh dengan lemak berkrim, memang rasa sayang dan membazir kalau tak dapat simpan untuk dijadikan stok. Sebolehnya saya cuba isikan semua EBM daripada storage bottle ke dalam plastic liner.

Saya selalu tunggang storage bottle hingga menegak dan dirikan bottle ke dalam storage liner. Cara ini membantu lemak tadi turun ke dalam storage liner dengan lebih cepat. Tetapi, perlu sangat berhati-hati. Takut tumpah pula!5. Apabila EBM selesai diisi, keluarkan semua udara daripada storage liner. Tujuan proses ini agar susu tidak rosak sebab udara ini mungkin ada bakteria yang boleh merosakkan susu.


6. Seal zip lock storage liner bila semuanya dah sempurna.7. Simpan EBM ini ke dalam ruang beku peti sejuk. Saya susun EBM dalan rak kecil bagi memudahkan penyimpanan.

Setelah menggunakan cara ini, tiada lagi storage liner jatuh ke lantai bila saya buka ruang beku peti sejuk. Rak kecil itu saya beli di Daiso dengan harga RM5. Sebelum ini, saya label rak dengan tarikh. Sejak stok EBM menjadi cukup-cukup saja sekarang, saya dah tak buat pelabelan tersebut.Itulah sahaja prosesnya. Tak sukar. Cuma perlu masa bertenang, tidak kelam kabut agar susu dapat disimpan dengan sempurna. Pastikan juga tangan dibasuh bersih sebelum memulakan semua proses di atas.

No comments:

Post a Comment